Goederen vervoeren is een groot onderdeel van de meeste verdienmodellen in bedrijven. Hierdoor is het handig om te weten als bedrijf welk vervoersmiddel het beste bij je past en het meest efficiënt voor je zal zijn. Voor elk soort vervoersmiddel heb je een ander vervoersdocument nodig!

Over de grond

Vervoer over land is meestal geschikt voor kleinere aantal goederen. Het is vaak snel en flexibel om over de weg te vervoeren. Een vrachtwagen levert vaak goederen bij de deur van de klant af. Een vrachtwagen is een relatief goedkope optie, je kan ook  bijvoorbeeld een vrachtwagen huren – Bert Jonk in plaats van eentje aan te schaffen. In andere EU-landen kunnen wel rijverboden gelden zoals op zondagen of op officiële feestdagen in Duitsland.

Vervoer via spoor is meestal meer geschikt voor goederen zoals kool en ijzererts. Het is goedkoper dan auto’s en vrachtwagens, maar het nadeel is dat er niet overal spoorverbindingen zijn. Daarnaast is er ook nog steeds vervoer tot de klant nodig en dat brengt ook weer extra tijd en kosten.

Over zee en lucht

Zeetransport is goedkoper dan luchttransport. Het is duurzaam en geschikt voor bijna elk product. Niet iedere plaats heeft een haven in de buurt en nog steeds is er weer wegtransport nodig om het product bij de klant te krijgen.

Het voordeel van luchttransport is dat het erg snel is en enorme afstanden kan overbruggen. Het is handig voor bijvoorbeeld goederen die kunnen bederven zoals bloemen of fruit. De capaciteit van het vliegtuig is helaas meestal wel beperkt en de kosten zijn relatief hoog. Ook net zoals met de andere vormen van transport heb je uiteindelijk weer een transport nodig op de weg om het bij de klant te krijgen. Dit brengt ook weer vanzelfsprekend extra kosten mee en kost ook weer extra tijd.

Zo heb je alle transportmethodes op een rij en kan je zelf bepalen wat het beste past voor jouw bedrijf!

Pin It on Pinterest